Uppteckning nummer NM-MNM1817

Socken/stad: Skön

Området, där länssanatoriet är beläget, gick som förr nämnt under namn av "Knutjala". Namnet torde ha sin upprinnelse från något övergivet båtmansnamn.

Där bodde emellertid nu på 1800-talet en man som hette Knut. Han var smed till yrket men sysslade med lite av vart. Han kunde enligt ryktet en hel del, fast han nog ej räknades till de större i skaran av kunnande gubbar i socknen.

Emellertid när koleran härjade var han ytterst tjänstvillig, då det gällde anskaffande av koleradroppar. Saken var den att om en person under epidemien skulle i något ärende in till staden Sundsvall, måste han genomgå en procedur, som bestod av räkning vid en brasa intill tullen. Undan för undan pålades nytt och färskt gran- eller enris, som utvecklade en intensiv rök i närmaste omgivning. Där placerades landsbon en god stund, varefter densamma fick sig en stor sup. (Troligen en hagbergare). Alla var ej tillfredsställda med behandlingen ifråga, undvek därför om möjligt stadsbesök. Till den skaran hörde ej Knut, han uppsökte i stället bondgårdarna och hörde efter om det var något stadsbud. Han uppträdde försynt, men det blev snart känt att Knuts beredvillighet berodde på att han fick den stora supen.

Mattias Oskar Johannes Svedberg: Från gamla Skön. Del I, sid. 103. Sundsvall 1947.